Dutch Single Malt is een verzamelnaam voor gedistilleerde dranken die refereren aan whisky, maar vanwege allerlei wetten niet zo mogen heten. Die wetten bewaken dat whisky aan bepaalde normen en standaarden voldoet en dat is goed! Als je whisky koopt en je leest het etiket, dan weet je waar je mee van doen hebt. Een single malt whisky, een blended whisky, cask strength, non-chill filtered, etc.. De vraag naar goede whisky is wereldwijd zo hoog dat niet meer aan de vraag voldaan kan worden. Met name de beperkte voorraad goede sherry-, sauternes- en portvaten, waarop whisky vaak gelagerd wordt, is hierin een beperkende factor. Vandaar dat, met name in de Verenigde Staten, gekeken wordt naar alternatieve productiemogelijkheden van deze heerlijke drank. Een van de alternatieven wordt ook wel ‘accelerated whisky’ genoemd. Die naam geeft al aan waar het om gaat: ‘versnelde whisky’. Misschien denk je: ‘Daar gaat de romantiek van het ambachtelijke proces van whisky maken!’. Dat mag! Maar bedenk ook dat de Franse wijnboeren in de tweede helft van de vorige eeuw net zo dachten over hun wijnproductie. Die productie was sterk gebonden aan allerlei regels, die door nieuwe wijnproducenten uit onder andere Chili, Australië en Zuid-Afrika niet toegepast hoefden te worden. Dat gaf die producenten de mogelijkheid om op een nieuwe, eigentijdse wijze, kwalitatief uitstekende wijnen te maken.
De Bossche Stokers maken onder andere whisky. Deze ligt minimaal drie jaar en één dag op een eikenhouten vat. De eerste vaten zijn in het najaar van 2019 gevuld, dus de eerste flessen komen op zijn vroegst pas eind 2022 op de markt. Omdat we enthousiast zijn over de spirit die we voor de whisky produceerden én omdat we domweg nieuwsgierig zijn naar de technieken voor het versneld laten rijpen van gedistilleerde dranken, hebben we ons verdiept in de mogelijkheden daartoe. Op internet vind je langzamerhand steeds meer info. Belangrijk om te vermelden is dat het niet gaat om het toevoegen van chemische substanties en dergelijke: Door verschillende technieken wordt het proces dat zich anders jarenlang in een houten vat voltrekt, teruggebracht tot enkele weken!
Technieken die gebruikt kunnen worden zijn onder andere ultrasoon, high-densitiy-light, temperatuurbehandeling en compressie. Bij de Bossche Stokers maken we vooralsnog gebruik van de combinatie van licht en temperatuur. Door onze spirits enkele dagen te laten trekken op houtchips en daarbij extreem veel licht door de spirit te laten schijnen en de temperatuur op een constante temperatuur van ca. 45 graden Celcius te houden, hebben we na een week of twee het resultaat dat we Dutch Single Malt durven te noemen!
We nemen je graag mee op onze zoektocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het accelereren. We starten met de productie van zeer beperkte oplages Dutch Single Malt. De flessen worden per batch met de hand genummerd. Per batch proberen we verschillende richtingen uit ten aanzien van de houtsoorten, behandeling van de houtsoorten, wijze van acceleraten, etc...
Naast de verkorte productietijd zijn er nog een aantal aspecten die onze Dutch Single Malts gunstig laten afsteken bij de reguliere whisky’s. In de eerste plaats zorgen we er voor dat de grondstoffen voor Dutch Single Malt niet van over de hele wereld naar onze stokerij verscheept hoeven te worden. Het eikenhout dat we gebruiken om de spirit op te laten rijpen komt bijvoorbeeld ‘gewoon’ uit Brabant, de granen betrekken we van mouterijen uit Nederland of België en eventuele wijnen waarin we het (eiken)hout voorweken worden gekocht bij wijnboeren uit de regio. Daar komt bij dat voor het lageren op eikenhouten chips er slechts een fractie van de hoeveelheid hout nodig is ten opzichte van de reguliere lagering op vaten. En niet onbelangrijk: Bij de productie van Dutch Single Malt is er geen angel’s share! Dit alles maakt dat Dutch Single Malt onder een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding in het schap van de slijterij kan komen te staan.
Koop Dutch Single Malt, proef en vergelijk en ga met ons mee op ontdekkingstocht! Op www.dutchsinglemalt.nl vind je alle informatie over de verschillende batches. Heb je nog vragen: mail ons via info@bosschestokers.nl.