De eerste in de slijterijen verkrijgbare batch van Dutch Single Malt van de Bossche Stokers heeft een beperkte oplage. Er zijn slechts 60 handgenummerde flessen van 0,7 liter op 46% vol.alc. geproduceerd. Als mout zijn Münich en Whiskymout (30-35ppm) gebruikt. Na de vergisting, de ruwstook en de fijnstook is de spirit, die op 63% vol. alc. is gebracht, op Brabantse, eikenhouten cubes gelegd. Deze cubes zijn voorbehandeld door ze een week te laten trekken in Pedro Ximénez sherry. Deze zoete dessertwijn hebben we mee laten komen in de in Cordoba vervaardigde sherryvaten waarop we 'normale' whisky laten rijpen. De PX-vaten worden door whisky-liefhebbers gezien als de ultieme smaakmaker.
De versnelde rijping in onze 'accelerator' heeft een kleine twee weken geduurd. Onder invloed van high-density light en warmte vinden daarbij allerlei verouderingsprocessen plaats, die anders jaren de tijd nodig hebben. Tussentijds is de spirit enkele malen kort belucht. Na het filteren (ongekoeld) mag deze batch de naam Dutch Single Malt mag dragen. Voor diegenen die een fles hebben weten te bemachtigen: We zijn benieuwd naar jullie reacties. Deel ze met ons via info@bosschestokers.nl.
De eerste batch is te koop bij de Stadsslijterij, Whiskyslijter De Koning, Barrique en Mitra Copernicus2000.
Online is Dutch Single Malt #1 te bestellen bij:
Stadsslijterij: https://onlinewarenhuisdenbosch.nl/product/Z5529890951494721?location=L2396504138301616
Whiskyslijterij De Koning: https://www.whiskykoning.nl/508200-dutch-single-malt-1